pomôžte nám pomáhať

Pre Michala, o.z., Bratislava, Slovakia



Združenie je zamerané predovšetkým na podporu pre Michala Klottona, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý. Má DMO – mentálnu retardáciu s autistickými rysmi, symptomatickú epilepsiu.

Pomôžte nám pomáhať

Darujte 2% z vašej dane 
Viac informácií TU
Venujte 5 € mesačne 
alebo 10 €, 15 €, 20 €, 25 €, iná suma
Viac informácií TU

Srdečne vám ďakujeme

Pomáhajú nám

 Vaše finančné dary

2% z vašej dane za predchádzajúci rok
 

Spolupracujeme

 

Pohybom k samostatnosti

09.12.2019 12:02

Nadácia Volkswagen Slovakia, nám poskytla finančný príspevok na projekt Pohybom k samostatnosti. Hipoterapiu sme absolvovali v združení Kôň ako Koníček v Petržalke a plávanie zas v združení Bocianiky na Patrónke. 

Náš syn Michal má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi, symptomatická epilepsia. Nerozpráva, nepoužíva ruky, chodí nekoordinovane a je plienkovaný. Potrebuje pomoc pri všetkých samoobslužných činnostiach. Pravidelná rehabilitácia je preňho nevyhnutná. Hipoterapia a plávanie rozširujú Michalovi možnosti pohybových aktivít, ktoré sú pre neho vysoko motivačné. Vedú ho k samoststnému pohybu a k spolupráci pri rehabilitácii. Odbúravajú patologické pohybové stereotypy, posilňujú svalstvo a zlepšujú chôdzu.

Hipoterapia

Hippoterapia, ako komplexná rehabilitačná metóda pôsobenia koňa na človeka, už pomohla mnohým handicapovaným deťom i dospelým pri zvládaní problémov a pri ich integrácii do spoločnosti. Z toho dôvodu chceme nášmu synovi Michalovi ešte vo väčšej miere umožniť terapeutický pobyt s koňom, pri ktorom okrem zlepšenia zdravotného a psychického stavu nachádza aj novú radosť zo života.

Atmosféra okolo koní pôsobí liečebne a čas strávený pri koňoch je zmysluplný. Jazda na koni uvoľňuje po fyzickej aj duševnej stránke. Prostredníctvom koňa cítime, že sme súčasťou prírody. 

Michal cíti jeho pohyb a udržiava na ňom rovnováhu. Spevňuje si tým svalstvo na chrbáte a má radosť z tohto pohybu.

Hipoterapia je podporná terapia, ktorá vytvára podmienky pre vhodnú pohybovú činnosť. Pri jazdení na koni sa aktivizujú svaly, ktoré využívame pri samotnej chôdzi a tým dochádza k ich posilňovaniu. Uvoľňuje sa svalové napätie, odbúravajú sa patologické pohybové stereotypy, zlepšuje sa koordinácia pohybov, rovnováha a pohybová symetria.

Michal okrem jazdenia aj hladká kone a rád ich šticuje za ich hrivy. Pri menšom Bubíkovi sa učí aj o starostlivosti o kone. Vodí ho pásť sa a česie ho. Pri tejto činnosti sa mu uvoľňujú svalové spazmy na rukách a trénuje si tak jemnú motoriku. 

Dôverne pozná areál a keď do neho vchádzame, tak žiari spokojnosťou. Je to pre neho pozitívny podnet a jazdecké zážitky mu ostávajú v pamäti. Jazdí na dvoch koňoch. Na Jackovi a Keskovi. Naučil sa spolupracovať pri nasadaní, správne sedieť a sám sa naprávať pri jazdení. Naučil sa tiež reagovať na zmenu pohybu či poklus.

Plávanie

Voda a plávanie sú pre Michala veľmi príťažlivé a od útleho detstva v ňom rozvíjame túto aktivitu. Okrem toho, že sa rád v nej člapká a pláva, tak ju aj pije, čo mu nevieme v žiadnom prípade zabrániť.

Individuálny nácvik plávania, rehabilitáciu vo vode a nácvik plaveckých zručností absolvuje v bazéne so skúseným trénerom fyzioterapeutom.

Rehabilitácia vo vode je zameraná na dýchacie cvičenia, nácvik rovnovážnej polohy a rotácie. Hry vo vode sú zamerané na rozvoj hrubej a jemnej motoriky.

Pohyb vo vode posilňuje u Michala svalstvo celého tela. Pri plávaní je nútený používať ruky k pohybu a koordinovať pohyby celého tela, aby sa udržal nad vodou.

Naučí sa tiež orientovať vo vode, pohybovať sa v nej a potápať, ako aj správne dýchať, či reagovať na podnety iných detí vo vode.

Zlepšenie pohybových zručností

Pri projekte Pohybom k samostatnosti sa Michalovi posilňuje chrbtové a brušné svalstvo, ktoré je potrebné pre správne držanie tela, zlepšenie chôdze a celkovej fyzickej kondície. Zlepšením pohybových zručností je zámerom zabezpečiť lepšiu spoluprácu pri bežných činnostiach spojených so starostlivosťou o Michala a tým zvýšiť jeho samostatnosť. Radosť a zvýšená motivácia k pohybu sú cieľom pre zmysluplné využívanie voľného času.

Monika Klottonová a Ernest Klotton

Aktuality

Michal v škole

04.05.2021 09:28
Michal mal minulý rok dvadsať rokov a chodí do posledného ročníka Praktickej školy na Dúbravskej ceste v Bratislave. Má rád školský kolektív a s obľubou pozoruje, čo sa okolo neho deje. Pred nástupom do tejto školy navštevoval Špeciálnu základnú školu na Žehrianskej ulici...

Pohybom k samostatnosti

09.12.2019 12:02
Nadácia Volkswagen Slovakia, nám poskytla finančný príspevok na projekt Pohybom k samostatnosti. Hipoterapiu sme absolvovali v združení Kôň ako Koníček v Petržalke a plávanie zas v združení Bocianiky na Patrónke.  Náš syn Michal má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi,...
Tento rok sme boli s naším synom Michalom na liečení v Štátnom liečebnom ústave Marína, Kováčová. Liečenie podporila Nadácia SPP, ktorá nám poskytla finančný príspevok v grantovom programe OPORA 2019.  Náš syn má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi,...
Občianske združenie Pre Michala, o.z., vzniká v čase, keď má náš najmladší syn Michal pätnásť rokov. Stal sa z neho už občan a má k tomu vystavené aj doklady. Tie si však nepodpísal, keďže je v plnej miere odkázaný na nás, ktorí sa o neho s láskou staráme. Príbeh...
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vykonalo registráciu občianskeho združenia Pre Michala, o.z., dňa: 19.11.2015 Združenie Pre Michala, o.z., je na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky zaregistrované pod číslom: VVS/1-900/90-47227 Stanovy občianskeho združenia Pre Michala,...
<< 1 | 2